Migdaly

Migdaly

Migdaly

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, które również zalicza się do orzechów ze względu na ich postać. Wyróżnia się dwa rodzaje migdałów – słodkie, które uprawia się częściej, nadają się one do jedzenia już w stanie surowym, robi się z nich przetwory, a oprócz zastosowanie w przemyśle spożywczym, stosuje się go również w kosmetyce i lecznictwie. Druga odmiana migdałów jest gorzka i uprawia się je na mniejszą skalę, olejek, który się z nich otrzymuje stosuje się do produkcji niektórych lakierów, mydeł, esencji zapachowych.

W kulinariach mają zastosowanie migdały słodkie, które nadają się na różnorodne przetwory, jednak najpierw trzeba je obrać ze skórki. Po obróbce termicznej zachowują one swój smak i kaloryczność, niestety tracą witaminy. Migały stosuje się również w kosmetyce. Zawierają one witaminę E, która działa przeciwzmarszczkowo. Jest to też świetny środek na olejek dobry do pielęgnacji włosów, paznokci, skóry.

Artykuł dzięki: odzież damska duże rozmiary