Orzech wloski

Orzech wloski

Orzech wloski

Orzech włoski to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych, które dają owoce w postaci orzechów nazywanych od nazwy drzewa orzechami włoskimi. Rosną one w stanie dzikim na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-wschodniej, środkowej i wschodniej Azji, Himalajach, północnej Mjanmie. W Polsce uprawia się pospolicie, występuję również w formie dzikiej.

Orzech włoski jest drzewem światłolubnym, bardzo wymagającym, lubi ciepło. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, ciepłych, zasobnych w próchnicę i wapń – najbardziej odpowiednie dla niego to lessy, czarnoziemy, gleby brunatne, rędziny.

Drzew owocują bardzo szybko, bo już w 5-6 roku życia i owocują bardzo długo – nawet 150-200 lat.

Owoce orzecha włoskiego zawierają dużo witamin, w tym witaminę E oraz te z grupy B. Mają w sobie 50% lipidów, 11%protei oraz 5% węglowodanów. Znajdują się w nich sole mineralne w znacznych ilościach – potas, fosfor, magnez.

Orzech włoski ma wszelakie zastosowanie. Stosuje się go jako roślina uprawna, której owoce nadają się bezpośrednio do spożycia, jak i do produkcji między innymi oleju orzechowego.

Drewno z drzewa orzecha włoskiego jest bardzo cenne i wtwarza się z niego meble oraz elementy drewniane do broni. Jest to roślina lecznicza – liście, łupiny, kora, owoce nadają się do stosowania. Mają one właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Można je wykorzystać jako środek w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Pomaga przy trądziku, liszaju. Napar z kory jest świetnym środkiem, który w łagodny sposób przeczyszcza. Spożywanie owoców orzecha włoskiego działa przeciwmiażdżycowo oraz zmniejsza zachorowalność na raka piersi. Orzech włoski ma również zastosowanie w kosmetyce – zmniejsza potliwość nóg i rąk, barwi włosy na kasztanowa, zmniejsza obrzęk i opuchliznę nóg.

Artykuł dzięki: