Orzechy ziemne

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne, inaczej orzechy podziemne, arachidowe, fistaszki. Jest to gatunek roślny z rodziny bobkowatej. Pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest szeroko rozpowszechniona oraz uprawiana w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Nie występuję już w stanowiskach naturalnych, jedynie w uprawach. W Polsce naturalnie nie występuje.

Orzech ziemny jest rośliną jednoroczną, której, jak nazwa wskazuje owoce rosną pod ziemią. Wyglądają one podobnie jak rośliny strączkowa te, tylko że pod ziemią. Ma on wszelakie zastosowanie. Wykorzystuje się go głównie jako roślina uprawna – główni producenci orzechów ziemnych to Indie, Chiny, Nigeria, USA. W Europie uprawy orzeszków podziemnych można spotkać na Półwyspie Bałkańskim, we Włoszech, Francji. Świeże nasiona orzechów ziemnych są zjadane jako warzywa. Poddane przeróbce – prażeniu lub soleniu ą popularną przekąską.

Wytwarza się z nich masło orzechowe.

Orzeszki ziemne są jednym z najczęstszych alergenów. Mają silnie uczulające składniki. Bardzo duży odsetek ludzi jest na nich uczulone – dla nich zjedzenie nawet najmniejszej ilości orzeszków może powodować silny wstrząs anafilaktyczny. Ostatnie badania twierdzą, że jeżeli niemowlakowi poda się orzeszki ziemne, to mogą one znacznie zmniejszyć wystąpienie u nich alergii na ten produkt.

Artykuł dzięki: